Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (2024)

De Mazda RX-7 was bepalend voor de toekomst van de Japanse autobouwer Mazda. Dankzij de RX-7 kreeg Mazda wereldwijd miljoenen extra fans. De RX-7 debuteerde in 1978 en werd de eerste, in massaproductie geleverde sportauto van Mazda. Uiteindelijk werd het de best verkochte auto met rotatiemotor in de geschiedenis. De auto dreef ook het succes van het merk op de racecircuits naar ongekende hoogte.

Gehuil

Het kenmerkende gehuil van de RX-7-motor met dubbele rotor weerklonk vanaf het begin van de productie op de racetracks in Europa en daarbuiten. De RX-7 won het British Saloon Car Championship in de 1.600 – 2.300 cc klasse in 1980 en 1981 en toonde zijn betrouwbaarheid door als eerste de geblokte vlag te zien tijdens de 24 Uur van Spa, ook in 1981. Ook elders was het een gouden eeuw: in de VS won de RX-7 meer dan 100 IMSA-races, meer dan enig ander model van welk merk dan ook en domineerde het de GTU-klasse (tot 2.500 cc), inclusief de 24 Uur van Daytona, gedurende een ongeëvenaarde twaalf opeenvolgende jaren (van 1982 -1993). De RX-7 bewees zich ook in het Australian Endurance Championship en won dit van 1982 tot en met 1984, evenals de Bathurst 12 Uur (1992-1995).

Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (1)

Succes op het circuit

Deze uitgebreide ervaring, opgedaan met het racen met de RX-7, zou uitmonden in de 710 pk sterke Mazda 787B met vier rotoren, die in 1991 de door zuigermotoren gedomineerde racewereld schokte door de overwinning te pakken tijdens de roemruchte 24 Uur van Le Mans. Het blijft de enige overwinning van een auto zonder zuigermotor en ongetwijfeld een van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van de rotatiemotor.

Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (2)

Oliecrisis

De prestatie was bijzonder, aangezien de toekomst van de rotatiemotor niet rooskleurig was toen Mazda de RX-7 begon te ontwikkelen. De autofabrikant had in de meeste van zijn modellen rotatiemotoren aangeboden tot de oliecrisis van 1973 – 1974, toen de torenhoge brandstofprijzen de pittige maar dorstige krachtbronnen bij de consument uit de gratie brachten. Mazda besloot om de motoren voor de meeste sedans, hatchbacks en stationcars te laten vallen en had dat misschien wel volledig gedaan, net als elke andere autofabrikant, ware het niet dat het toenmalig hoofd van R&D, Kenichi Yamamoto, zich verzette en beargumenteerde hoe cruciaal een onderscheidende motor als de rotatiemotor voor de onderneming was.

Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (3)

Slanke, lage coupé

Yamamoto, die een team van ingenieurs leidde dat in de jaren zestig de eerste rotatiemotoren van Mazda ontwikkelde, wilde de bestaande 12A-motor reviseren en het brandstofverbruik aanzienlijk verbeteren. Zijn team voegde onder meer duurzamere apexafdichtingen toe, een gevoelige plek in de motor en verbeterde smering. Vervolgens hielpen ze mee om het ideale voertuig ervoor te ontwerpen. Klein en licht, maar toch soepel lopend, krachtig en met hoge toeren was de rotatiemotor perfect geschikt voor een sportauto. De RX-7, een slanke, lage coupé met een wigvormige neus, werd speciaal voor deze motor gebouwd.

Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (4)

De creatie van een icoon

De eerste RX-7-generatie (het FB-platform), die in 1978 in Japan in de verkoop ging en het jaar daarop in Europa arriveerde, was een regelrechte sensatie. Met een leeggewicht van iets meer dan 1000 kg gingen de 12A’s met 100 – 135 pk (afhankelijk van de markt) ver in termen van prestaties. De lay-out van de voorin geplaatste middenmotor (de compacte motor zat achter de vooras) en de aandrijving via de achterwielen met een bijna perfecte gewichtsverdeling leverde ook een geweldige wegligging op. De aerodynamische RX-7 deed het goed in zijn prijsklasse en was enorm leuk om te rijden en zorgde voor een speciale band tussen bestuurder en auto. In Japan kwam er een 160 pk sterke turboversie van de 1.146 cc twin-rotor 12A, terwijl Noord-Amerika een iets grotere 13B-krachtbron kreeg met brandstofinjectie.

Twin-scroll turboversie

De RX-7 (FC) van de tweede generatie, geïntroduceerd in 1985, had een op Porsche geïnspireerd ontwerp en een aantal prestatieverhogende verbeteringen zoals Mazda’s DTSS (Dynamic Tracking Suspension System) en turbocompressie. Geforceerde luchtinlaat, zo blijkt, is zeer geschikt voor rotatiemotoren dankzij hun uitlaatstroomkarakteristieken en is behoorlijk effectief voor het verhogen van het koppel in het middenbereik. De 1.3 liter 13B was nu de standaardmotor voor alle markten en hoewel de RX-7 aanvankelijk in Europa zou worden aangeboden met een atmosferische 150 pk motor zouden er later een 180 pk en een 200 pk twin-scroll turboversie volgen. Het krachtigste model haalde een tijd van 6 seconden van 0 – 100 km/u en een topsnelheid van 240 km/u.

Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (5)

Sequentiële dubbele turbocompressor

De derde en laatste generatie (FD), die in 1992 arriveerde, was een echte ‘performance car’. Een nieuwe sequentiële dubbele turbocompressor verhoogde het vermogen van de nieuwste 13B-motor tot 239 pk op de Europese versie. Volgens fans had de FD de beste rijeigenschappen van alle RX-7’s en plaatsten de sprint in 5,3 sec van 0 – 100 km/u en de 250 km/u topsnelheid (begrensd) de 1.300 kg zware tweezitter in een klasse met premium sportauto’s, passend voor een merk dat zojuist Le Mans had gewonnen. Helaas werd de verkoop van de RX-7 in 1996 in het grootste deel van Europa stopgezet vanwege emissievoorschriften, hoewel Mazda auto’s bleef produceren voor rechtsgestuurde markten, waarbij het vermogen op latere modellen alleen in Japan tot 280 pk werd verhoogd.

Record na record werd verpletterd

Het jaar 2002 markeerde het einde van een van de meest uitzonderlijke sportauto’s uit de geschiedenis. In totaal werden er tussen 1978 en 2002 811.634 exemplaren geproduceerd, verreweg het meeste van alle modellen met rotatiemotor. In die periode vestigden gemodificeerde versies van elke generatie snelheidsrecords over land in hun klasse op de Bonneville Salt Flats in de VS in 1978 (FB, 296 km/u), 1986 (FC, 383,7 km/u) en 1995 (FD, 389 km/u).

Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (6)

RX-8

De geest van de RX-7 leeft voort. In de Mazda RX-8, die in 2003 volgde en door de basis te leggen voor vele technische innovaties die komen gaan. Waar onder waterstofaangedreven Mazda’s met rotatiemotor, zoals de RX-8 Hydrogen RE, die op H2 of benzine liep en de Mazda Premacy Hydrogen RE Hybrid, een MPV met als aandrijving een elektromotor en een dual-fuel rotatiemotor. Later ontwikkelde Mazda nog een prototype Mazda2 EV met een kleine motor met één rotor die als range extender werd gebruikt. Een soortgelijk systeem zal zijn weg vinden naar de Mazda MX-30, de gloednieuwe volledig elektrische cross-over SUV, die dit najaar bij de dealers arriveert. Die krijgt op termijn optioneel een range-extender en dat is een… wankelmotor.

Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (7)

Expertise

Met name onder liefhebbers blijft de RX-7 het icoon van sportauto’s met rotatiemotor en zelfs productieauto’s met deze motor. Mazda heeft met de RX-7 grote sprongen gemaakt op het gebied van lichtgewicht techniek, sportief design en rijplezier, expertise die het heeft toegepast op en ontwikkeld voor elk huidig Mazda-model. Als voertuig dat misschien wel als beste de reputatie en toewijding van Mazda voor het onconventionele belichaamt, blijft de RX-7 ontwerpers en ingenieurs beïnvloeden die aan de Mazda’s van morgen werken.

Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (8)
Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (9)
Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (10)
Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (11)
Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (12)
Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (13)
Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (14)
Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (15)
Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (16)

Private lease Particulier
Mazda CX-3 2.0 skyactiv-g sport selected 88kW € 424.00 incl. BTW € 424.00 incl. BTW Looptijd60 maanden Kilometerage Kilometers10.000 p/j

Bekijk aanbod

Operational lease Zakelijk
Mazda 6 2.0 skyactiv-g signature 121kW € 587.00 excl. BTW € 587.00 excl. BTW Looptijd60 maanden Kilometerage Kilometers10.000 p/j

Bekijk aanbod

Shortlease Zakelijk
Mazda 6 2.0 skyactiv-g 107kW € 885.00 excl. BTW € 885.00 excl. BTW Looptijd3 maanden Kilometerage Kilometers1.800 p/j

Bekijk aanbod

As an automotive enthusiast with a profound understanding of Mazda's history and the significance of the RX-7, I bring forth a wealth of knowledge to dissect the concepts used in the provided article.

Mazda RX-7 Impact on Mazda's Future: The article opens by highlighting the pivotal role of the Mazda RX-7 in shaping the future of the Japanese automaker. The RX-7, introduced in 1978, marked Mazda's entry into the world of mass-produced sports cars. Notably, it became the best-selling rotary-engine car in history and greatly contributed to Mazda's success on race circuits globally.

Racing Success: The RX-7's success extended to racing, winning championships such as the British Saloon Car Championship, the 24 Hours of Spa, and dominating in the IMSA races in the United States. This racing experience with the RX-7 laid the foundation for the development of the Mazda 787B, a four-rotor car that secured a historic victory at the 24 Hours of Le Mans in 1991.

Challenges during the Oil Crisis: The article discusses the challenges Mazda faced during the oil crisis of 1973-1974, which led to a decline in the popularity of rotary engines due to high fuel prices. Despite this, Mazda's commitment to the rotary engine was upheld by Kenichi Yamamoto, the then-head of R&D, who recognized the distinctive value of rotary engines for the brand.

Development of the RX-7: Under Yamamoto's leadership, the engineering team revamped the existing 12A rotary engine, enhancing fuel efficiency and reliability. The result was the creation of the RX-7, a sleek and low coupe specifically designed for the rotary engine.

Generations of the RX-7: The article traces the evolution of the RX-7 through its three generations (FB, FC, FD). Each generation brought advancements in design and performance, with features like turbocharging, sequential double turbochargers, and aerodynamic improvements. The RX-7's exceptional driving experience and success in motorsports solidified its status as an iconic sports car.

Legacy and Records: The RX-7's legacy is highlighted by the numerous speed records it set over the years, with modified versions achieving remarkable speeds on the Bonneville Salt Flats in the United States. The article concludes with the discontinuation of the RX-7 in 2002 but emphasizes its enduring influence on Mazda's subsequent models.

Continuation with RX-8 and Future Innovations: The spirit of the RX-7 lives on in the Mazda RX-8, introduced in 2003. The article briefly mentions the RX-8's role in laying the foundation for future innovations, including hydrogen-powered rotary engines and the incorporation of a range-extender in the Mazda MX-30, a fully electric crossover SUV.

Ongoing Influence on Mazda's Design Philosophy: The RX-7's impact on Mazda's lightweight technology, sporty design, and driving pleasure is acknowledged. The article suggests that the RX-7 continues to influence designers and engineers working on current Mazda models, showcasing Mazda's commitment to unconventional and innovative automotive solutions.

In summary, the Mazda RX-7 stands as a symbol of Mazda's dedication to rotary engines, racing success, and groundbreaking design, leaving an indelible mark on the brand's history and shaping its trajectory for years to come.

Mazda RX-7, de best verkochte auto met rotatiemotor ooit (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5635

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.